Saturday, October 11, 2014

Aju Bydgoszczis

Eile nägin ma tagisid – naiste ja tüdrukute seljas, musti, lukuga. Kokku vast neljakümmend viit. Ja see on liig! Kõik algas trammis: ühes vaates oli neid viis-kuus. Siis bussijaamas, jälle. Teises linnas, jälle, küll üksi, küll kambakesi. ”Mis see on?” küsin. ”Lein”, vastab mu kolleeg.

Passin riidekaupluses. Peab ju ilus välja nägema. Ja teate mis: näengi. Aga see ei ole sõidu eesmärk. Küll võib tähele panna, et unistan liiga palju ja liiga üksikasjalikult. Võiks vähemalt abstraktsemalt unistada, ilma ühegi inimfiguurita, eriti selle üheta, kes unistab. Kuid seegi pole sõidu eesmärk.

Eesmärk on MÓZG, kuulus jazzi ja impro ja paljude muude asjade klubi siin Bydgoszczis. ”Mózg” tähendab ”aju” ja hääldub ”musk” ja ”Bydgoszcz” hääldub ”bydgoszcz”.

See ei ole kikilips, mis mulle ukse avab. Pigem on see kunagine koostöö Frithiga. Zorn seevastu, nagu selgub, on liiga kallis, isegi MÓZGi jaoks, et teda kohale tuua. Nüüd aga istub minu vastas mees, kes oma sõpruskonnaga kakskümmend aastat tagasi selle klubi asutas ja seda tänini käigus hoiab. Rahvusvaheline muusik, elegantselt salkus pea ja jõuliste näojoontega. Vahetame plaate. Räägime rahast. Ja publikust. Kuu aja pärast improviseerime, mitte küll siin, vaid Varssavis, kus avatakse MÓZGi filiaal. Proovi muidugi ei tee ja järgmine kord näeme laval.

Algab. Astun musta tuppa. See, mis tuleb, on jube hea. STAER. Jõhker ja keerukas eksperimentaalrock, ütleks esimese hooga. Vaatan ringi. Kuidas ka ei loenda, kuulajaid on ikka alla kahekümne. Oled keeruline, oled omaette. Keset tuba säravad kaks kiilaspead – korraks fantaseerin, kuidas ülejäänu nende ümber tiirleb. Kas Kopernikule, kes siinkandis sündis, võis pähe tulla idee, et universumi keskel on kaks päikest, mitte üks? Käesolevate vaatlusandemetega oleks see kooskõlas.

Õhtu edenedes, veel ühe ja teisega vesteldes tuleb peale imelik geograafiline õõnestunne. Kas Eesti on olemas? Võibolla mitte. Me ei eristu selgelt Moldovast. Ikka veel mitte. Siit klubist vaadates mitte. Lääne-Euroopa poolt vaadates ammugi mitte.